Digital Complexion – Foundation. Re-defined. Tί σημαίνει;

Digital Complexion – Foundation. Re-defined. Tί σημαίνει;

Ο κόσμος του επαγγελματικού μακιγιάζ εξελίσσεται και προοδεύει συνεχώς, όπως και κάθε άλλος κλάδος. Οι κατασκευαστές καλλυντικών προϊόντων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις τάσεις που κυριαρχούν ως προς το χρώμα, τη συσκευασία, τα συστατικά και το lifestyle.
Ο κόσμος του επαγγελματικού μακιγιάζ εξελίσσεται και προοδεύει συνεχώς, όπως και κάθε άλλος κλάδος. Οι κατασκευαστές καλλυντικών προϊόντων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις τάσεις που κυριαρχούν ως προς το χρώμα, τη συσκευασία, τα συστατικά και το lifestyle.

ΓΙΑΤΙ

Ο κόσμος του επαγγελματικού μακιγιάζ εξελίσσεται και προοδεύει συνεχώς, όπως και κάθε άλλος κλάδος. Οι κατασκευαστές καλλυντικών προϊόντων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις τάσεις που κυριαρχούν ως προς το χρώμα, τη συσκευασία, τα συστατικά και το lifestyle. Εμείς, ως καταναλωτές και ως επαγγελματίες make-up artist, απαιτούμε κορυφαία ποιότητα, βιωσιμότητα, πιο γρήγορο στέγνωμα, μεγαλύτερη διάρκεια, προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ένταση χρώματος, φιλικά προς το δέρμα, λάμψη, ματ, satin, το τέλειο άρωμα, χωρίς άρωμα, δραστικές ουσίες, οξέα, έλαια, χωρίς έλαια, αδιάβροχα, εύκολα στην αφαίρεση… Και η λίστα δεν έχει τέλος! Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν είναι απλώς σημαντικοί και σχετικοί για τη σύγχρονη βιομηχανία του μακιγιάζ, αλλά εμείς, ως κατασκευαστές, πρέπει να παραμένουμε ενήμεροι όσον αφορά τις πρωτοποριακές τεχνολογίες. Καταφέραμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στα έντυπα μέσα και τον κινηματογράφο κι έτσι δεν θα μπορούσαμε παρά να αναζητήσουμε την τελειότητα και στην κάμερα. Ευκρίνεια, ανάλυση, χρωματικό φάσμα, φωτισμός: Όλα συμβάλλουν ώστε να αναδείξουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο φωτισμό που φυσικά μας κολακεύει. Αυτές οι εξελίξεις έχουν καταλυτική επίδραση σε ό,τι βλέπουμε στην κάμερα, καθώς και στο μακιγιάζ. Σε όλο τον κόσμο καθημερινά, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και οι έντυπες διαφημίσεις είναι γεμάτα με πρόσωπα σε επικές διαστάσεις. Οι εικόνες μάς κατακλύζουν συνεχώς, προς όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάξουμε. Η συνεχής έκθεση σε αυτό που θεωρείται η τέλεια αισθητική, μάς έχει μετατρέψει σε ειδικούς του πεδίου. Μόλις δούμε μια εικόνα, ασκούμε κριτική και εξάγουμε συμπεράσματα μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς να το έχουμε καν αντιληφθεί. Γι’ αυτό και είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για καλλυντικά προϊόντα κορυφαίου χρώματος, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δικές μας αυστηρές προσδοκίες και σε αυτές του αναπτυσσόμενου εξοπλισμού των μέσων.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι τελευταίες αλλαγές που πρέπει να λάβουμε υπόψη;

ΠΩΣ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το HD (high-definition) είναι αναμφίβολα η πιο κοινή μορφή που χρησιμοποιείται στην κάμερα, από τα κινηματογραφικά στούντιο μέχρι και τα smartphone. Ποτέ άλλοτε η εικόνα δεν είχε τέτοια ευκρίνεια όπως με την τεχνολογία HD. Το ‘4K’ είναι πλέον η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που σημειώθηκε ως άλμα από το HD. Από την εμφάνιση του 4K και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γνωρίσαμε, ωστόσο, τις δυνατότητες των 8-16k σε ορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας, ενώ οι εξελίξεις συμβαίνουν ολοένα και πιο γρήγορα, καθώς αυξάνονται οι γνώσεις μας για τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά, πρέπει να τα αναλύσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια. Με απλά λόγια, οι όροι HD, 4K κλπ αναφέρονται στην ποιότητα της ανάλυσης μιας εικόνας. Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα πίξελ. Τα πίξελ είναι μικροσκοπικά τετράγωνα που απαρτίζουν τις λεπτομέρειες μιας εικόνας. Επομένως, όσο περισσότερα πίξελ υπάρχουν σε μια εικόνα, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουμε και τόσο πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα.ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μια εικόνα HD ξεκινά στα 1920 x 1080 πίξελ. Αυτό σημαίνει ότι 2.073.600 πίξελ απαρτίζουν μία εικόνα. Εάν συγκρίνουμε αυτό τον αριθμό με το 4K που ξεκινά στα 3840 x 2160, έχουμε 8.294.400 πίξελ, δηλαδή τετραπλάσια ποσότητα.ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μακιγιάζ; Αυτό το επίπεδο ευκρίνειας παρέχει μεγαλύτερες αντιθέσεις, περισσότερη ένταση χρώματος και πιο περίτεχνες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το HD θα αναδείκνυε τη λάμψη μιας λαμπερής σκιάς ματιών χάρη στο επίπεδο της λεπτομέρειας που μεταδίδεται στην εικόνα από την αντανάκλαση των χρωστικών. Σε μια βιντεοκάμερα 4K+, βλέπουμε τις μεμονωμένες χρωστικές της σκιάς και όχι απλώς την αντανάκλασή τους. Μεγαλύτερη ευκρίνεια σημαίνει πιο πλούσια υφή.Επομένως, είτε είστε επαγγελματίας make-up artist είτε λάτρης του make-up, η βασική διαφορά που βλέπετε είναι η εντονότερη υφή του δέρματος και των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτό. Ναι, είναι τρομακτικό! Αλλά μην πανικοβάλλεστε ακόμη…

Η ΛΥΣΗ

Ενόψει της προόδου της τεχνολογίας στον κλάδο μας, έπρεπε να διερευνήσουμε τις εξελίξεις που ήταν αναγκαίες για το χρώμα των καλλυντικών προϊόντων. Το make-up είναι όντως μια επιστήμη και έτσι οι ομάδες μας ήξεραν ότι με εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που θα αντεπεξέρχονται στις προσδοκίες μας και θα πληρούν τις απαιτήσεις. Έπρεπε να δημιουργήσουμε προϊόντα που φαίνονται λεία και φυσικά, ακόμη και με εξαιρετική ανάλυση εικόνας.

ΕΡΕΥΝΑ

Οι ομάδες στα κεντρικά γραφεία της Kryolan κατέστρωσαν γρήγορα ένα σχέδιο δράσης. Προτού ξεκινήσουμε τη δημιουργία μιας νέας σειράς προϊόντων, ο Επικεφαλής Χημικός της Kryolan, Dr. Jochen Gottfriedsen, έπρεπε να καταλάβει μέσα από έρευνες σε τι διέφερε η τεχνολογία 4K+ και, εν συνεχεία, πώς επηρέαζε το μακιγιάζ. «Έπρεπε να κατανοήσουμε από επιστημονική πλευρά πώς φαίνονταν σε κάμερα 4K τα προϊόντα που ήδη είχαμε στη διάθεσή μας. Όταν η τεχνολογία HD κυκλοφόρησε στη μαζική αγορά, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμαστε νέα προϊόντα, καθώς έδινε μεγάλη έμφαση στη λάμψη των παραδοσιακών προϊόντων. Ουσιαστικά, όλες οι φωτεινές αποχρώσεις φαίνονταν λευκές». Η θεωρία μας για το 4K ήταν ότι αυτή τη φορά δεν χρειαζόταν να κάνουμε αλλαγές στη λάμψη. Με τόσο μεγάλη ευκρίνεια εικόνας, όμως, μήπως θα δημιουργούσε πρόβλημα η υφή συγκεκριμένων προϊόντων;

Σε αυτό το στάδιο, το 2016, η Kryolan διεξήγαγε εντατικές δοκιμές που διήρκεσαν μία εβδομάδα, για να εντοπίσει και να αξιολογήσει τι έπρεπε να δημιουργήσουμε. Ένα ολόκληρο κινηματογραφικό συνεργείο, εξοπλισμένο με κάμερες και οθόνες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έστησε τέσσερα πλατό για να συγκρίνει την απόδοση των προϊόντων μας σε HD και 4Κ. Στις ομάδες του πλατό βρέθηκαν και μέλη του εργαστηρίου, έξι καλλιτέχνες από τη διεθνή ομάδα Pro Team της Kryolan και εκπρόσωποι της διαχείρισης και του μάρκετινγκ.
Μια τέντα συσκότισης στήθηκε στη μέση του πλατό με τέσσερις μεγάλες οθόνες που είχαν ρυθμιστεί εσωτερικά ώστε να αναλύουν τα αποτελέσματα. Υπήρχαν δύο οθόνες οικιακής χρήσης, εκ των οποίων μία HD και μία 4Κ, και άλλες δύο αντίστοιχες οθόνες επαγγελματικής χρήσης. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε ένα από τα μέλη του συνεργείου που δεν φορούσε μακιγιάζ, για να δούμε τη διαφορά της ευκρίνειας σε φυσικό δέρμα. Ολόκληρη η ομάδα έμεινε έκπληκτη στη στιγμή. Φοβερό! «Η διαφορά είναι απίστευτη», δηλώνει ο Παγκόσμιος Επικεφαλής Make-up Paul Merchant: «…Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσες λεπτομέρειες ήταν ορατές στην οθόνη 4K σε σύγκριση με το HD. Στην αρχή, ανησύχησα. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το make-up να φαίνεται φυσικό, όπως το δέρμα, με μια τόσο εξονυχιστική ανάλυση;»
Τις επόμενες πέντε ημέρες, οι ομάδες συνέκριναν εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα, από beauty μέχρι SFX, και κατέγραψαν μεθοδικά τα ευρήματά τους μεταξύ των δύο αναλύσεων. Διαφάνεια, αδιαφάνεια, δέρμα, ορατότητα προϊόντος, δομή και υφή, αντανάκλαση και απόκλιση χρώματος: Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παρατηρήσεις που κατέγραψε η ομάδα σε κάθε δοκιμή.

Μετά από μια μεγάλη και αποκαλυπτική εβδομάδα, η ομάδα συγκεντρώθηκε για να συζητήσει τα συμπεράσματά της. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ουσίες που δίνουν ματ εμφάνιση στη σύνθεσή μου οι οποίες δεν φωτίζουν το δέρμα». Ο Dr. Gottfriedsen εντόπισε ότι ένα πρόβλημα θα ήταν ότι ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνταν για να μετριάσουν τη λάμψη σε ορισμένα προϊόντα, ήταν ορατά με την τεχνολογία 4K. Στο HD ήταν αόρατα και δρούσαν για να χαρίσουν ματ εμφάνιση, ενώ τώρα επηρέαζαν το χρώμα του προϊόντος στην κάμερα. Δίνουν μια λάμψη που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. «Υφή!», αναφώνησε σχεδόν όλη η ομάδα του μακιγιάζ με μια φωνή. Η υφή τονιζόταν πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε. Οι λεπτές πούδρες που ήταν αόρατες με HD, τώρα φαίνονταν σαν κόκκοι άμμου σε 4K. «Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ματ βάσεις και κονσίλερ που σταθεροποιούνται μόνα τους ή χρειάζονται ελάχιστη πούδρα. Χρειαζόμαστε επίσης και μια εξαιρετικά λεπτόκοκκη πούδρα που δεν θα φαίνεται στην κάμερα».

Αφού ολοκληρώθηκαν οι αρχικές δοκιμές, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν το έργο τους οι ομάδες του εργαστηρίου.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ

Όλη η ομάδα συμπέρανε ότι τα προϊόντα που επηρεάζονταν κυρίως από την ευκρίνεια της ανάλυσης ήταν στους τόνους του δέρματος. Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα του φυσικού δέρματος με αυτές τις τεχνολογίες, θα χρειαζόταν να δημιουργήσουμε τα εξής: Primer για όλους τους τύπους δέρματος, μια υγρή και μια κρεμώδη βάση, κονσίλερ, διορθωτικά χρώματος και μια πούδρα σταθεροποίησης. Συνήθως, στην ανάπτυξη προϊόντων ακολουθείται η ίδια σειρά. Αφού η ομάδα αποφασίσει τα προϊόντα, πρέπει να καθορίσει τις ιδιότητές τους.

•Για ποιον σκοπό προορίζεται; - Χρήση με τεχνολογία 4K+ (η οποία περιλαμβάνει επίσης όλα τα smartphone!)
•Για ποιους προορίζεται; - Επαγγελματίες και καταναλωτές (από κινηματογραφικά πλατό μέχρι κινητά τηλέφωνα)
•Χρώμα και κάλυψη – Πρέπει να παραμένει φυσικό στην κάμερα / λεπτή με μεσαία
•Αντοχή – μεγάλη διάρκεια, σταθεροποιείται μόνο του
•Υφή – ελαφριά και λεία
•Φινίρισμα - Ματ
•Πρόσθετο/λειτουργικό αποτέλεσμα – πρέπει να διαχέει το φως για απαλή εμφάνιση και να φαίνεται λείο χωρίς υφή.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία για τα οποία πρέπει να δημιουργήσει δείγματα το εργαστήριο. Τα αρχικά δείγματα δημιουργήθηκαν σχετικά γρήγορα με βάση όλες τις πληροφορίες που είχαμε καταγράψει από τις δοκιμές με την κάμερα. Αφού το εργαστήριο δημιουργήσει τη σύνθεση και τη δομή του δείγματος, τα μεταβιβάζει στη διεθνή ομάδα Pro Team για να τα δοκιμάσει. Δουλειά της ομάδας είναι να καθορίσει αν το προϊόν αποδίδει όπως αναμένεται για τις προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και να δώσει τη γνώμη της για το προϊόν. Αφήνει ωραία αίσθηση; Είναι εύκολη η εφαρμογή του; Μπορεί να αναμειχθεί καλά; Σταθεροποιείται πολύ γρήγορα ή πολύ αργά; Πώς είναι στο δέρμα; Πόσο ανθεκτικό είναι; Είναι συμβατό με άλλα προϊόντα; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρώσεις; Για ποιους τύπους δέρματος είναι κατάλληλο;
Αρχικά, μια μικρή ομάδα εσωτερικών καλλιτεχνών πρέπει να ελέγξει μια ολόκληρη λίστα. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ εργαστηρίου και make-up artist, μέχρι όλοι να είναι ικανοποιημένοι με το δείγμα. Από αυτό το στάδιο και μετά, συμμετέχει ευρύτερο κοινό, καθώς ζητάμε από ομάδες καταναλωτών να δοκιμάσουν το προϊόν και να παρέχουν τη γνώμη τους σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις. Αφού το εργαστήριο ξεκινήσει να διεξαγάγει δοκιμές σταθερότητας με όλες τις εσωτερικές ομάδες-στόχους μας, εμείς επικοινωνούμε με αξιόπιστους φίλους και συνεργάτες στον κλάδο του μακιγιάζ για να ζητήσουμε τη γνώμη τους σχετικά με τα πρωτότυπα προϊόντα.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, η σειρά υποβλήθηκε σε εντατικούς ελέγχους σε πληθώρα συνθηκών και μέσων. Στείλαμε δείγματα σε αξιόπιστους συνεργάτες και φίλους από Ευρώπη, Ινδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ασία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να δοκιμάσουν την ποικιλία των χρωμάτων, την ανθεκτικότητα και την απόδοση σε κάθε κλίμα και περιβάλλον. Οι σχολές και τα κολέγια μακιγιάζ με τα οποία συνεργάζεται στενά η εταιρεία μας, διεξήγαγαν και αυτά πολλές δοκιμές συμβατότητας. Τα μέλη μας από την ομάδα μάρκετινγκ χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα καθημερινά για δύο χρόνια, ώστε να ελέγξουν πλήρως την απόδοσή τους. Το πιο σημαντικό ήταν να δούμε την απόδοσή τους στην ανάλυση της σύγχρονης κάμερας. Η ομάδα Pro Team της Kryolan δοκίμασε τη σειρά σε αμέτρητες φωτογραφίσεις και εκδηλώσεις μόδας, αξιολογώντας κάθε φορά την απόδοση των προϊόντων. Η σειρά χρησιμοποιήθηκε σε ζωντανές τελετές απονομής τηλεοπτικών και μουσικών βραβείων, ζωντανές συναυλίες σε στάδια, μουσικές εκδηλώσεις σε παγκόσμια μετάδοση, μουσικά βίντεο και εμφανίσεις διασήμων στο κόκκινο χαλί. Συνήθως, ο καλλιτέχνης που είχε δοκιμάσει τα προϊόντα στον πελάτη του, μας ρωτούσε πού μπορεί να τα βρει!
Η διαδικασία των δοκιμών γνώρισε τεράστια επιτυχία και ήμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει.

Σας εξάψαμε το ενδιαφέρον; Μια δοκιμή θα σας πείσει!